Beszéljünk egy kicsit a linómetszésről

Művészet az én szememben

Amikor valakinek grafikáról kezdek el beszélni, szinte reflexszerűen grafitceruzával, esetleg tollal, tussal készített rajzok jutnak eszébe. Pedig a grafikai technikák sora ezekkel nem ér véget, sőt...

 angelina-litvin-37702.jpg

A linóleummetszet ha úgy vesszük nem túl régen kialakult sokszorosító grafikai eljárás, nem sokkal több mint száz éve terjedt el, újításként a korábbi fametszethez képest. A sokszorosító grafikai eljárásokat három csoportra lehet bontani: van mélynyomás, mint mondjuk a rézkarc; síknyomás, többek között ide tartozik a szitanyomás, vagy a talán nem túl ismert litográfia; valamint elkülöníthető a magasnyomás, mint például a linómetszés. 

 

Személy szerint két éve szerettem bele a linómetszésbe, még nem nevezhetem magam igazi expertnek, de olyan szempontból mindenképp érdekes csinálni, hogy nagyon más elven működik, mint esetlegesen egy grafitrajz. Míg egy egyszerű rajzolás, de akár rézkarc esetén igazából az árnyékokkal dolgozik az ember, a sötét részeket készíti el, azokat jeleníti meg, addig a linómetszésnél, éppen ellenkezőleg, a fényes, világos részeket dolgozzuk ki.

De miért van ez így?

Úgy kell elképzelni, hogy kis késekkel dolgozik az ember, azokkal lényegében kimetszegetünk a linóleumból darabokat, ott ahol a képen a világos, fényes részek kell, hogy legyenek, valamint olyan sűrűen kiszedve, amennyire világos, fehér részt akarok elérni. Minél sűrűbben metszek ki a linóleumból, annál fehérebb részt kapok végeredményként.

instruments.jpg

 

Miért tartom egy szuper technikának a linómetszést?

Mert lényegében bárki csinálhatja. Nem kell hosszú évek óta tanult grafikusművésznek lenni, bárki csinálhatja, aki csak kedvet kap hozzá. A végeredmény szép és érdekes, ráadásul annyit lehet belőle készíteni, amennyit csak szeretnénk. A szükséges kellékek a legtöbb művészellátóban megtalálhatók, az eszközök nagy részére elég csupán egyszer költeni, ugyanakkor a linófesték és maga a linólap könnyen fogyóeszközzé tud válni, ha valaki belekezd. Mindemellett igazán ki tudja kapcsolni az embert egy időre, már csak arra kell figyelni, hogy az ujjunkból ne metsszünk ki darabokat. :)

file_2017_12_14_1_51_25.jpeg